Bezár
Nem reklámokat fogunk küldeni, nem adjuk ki harmadik félnek az adataidat és bármikor könnyedén leiratkozhatsz. (itt egy hírlevél minta)
Kíváncsi vagyok rá,,

Művészellátó

Amit érdemes tudni a pigment és festékről - művészellátó

Művészet

Házhozszállítás | Garancia | Kosár tartalma | Pénztár | Info: +36 20 421 46 73

  Művészellátó  gyorskereső


Mit nem találsz? Írd ide!

művészellátó Keresés
Részletes keresés

A 10 utolsó keresés:

akvarell, kopírozó papír, bolt, papír, createx festék, sirkőfesték videók, fa kocka, proxxon, liquitex pouring, fa dobókocka

Egyéb keresések:

festék, színes, kreatív, hobby, készlet, sablon, kellékek, hobbi, debrecen, lakk

  új művész videók  gyártók


Művészkellék gyártók
művészellátó   művészkellék akció   művészellátó   művészkellék akció

  művészkellék akció

  új alkotások


tlaci Festészet alkotása
alkotás
jutanna Festészet alkotása
alkotás
Szabi Festészet alkotása
alkotás
Szabi Grafika alkotása
alkotás
modelfiu1 Grafika alkotása
Hegyvideki Varos alkotás
További művész alkotások...

  új művész képek  új művész tagjaink


Lexi
Lexi
Kiskőrös

Iván
Iván
Budapest

zsofiah
zsofiah
Szentendre

Molisandor
Molisandor
Budapest

trixi
trixi
Budapest


  ki van itt?


Vendégek: 12

  művész címkék 

 

 

művészellátó - Amit érdemes tudni a pigment és festékrőlAmit érdemes tudni a pigment és festékről

Pigment- és Festék
Amit érdemes tudni a pigment és festékről

 Pigment- és festéknevek
 
A festészet színnevei
 
Pigmentek színmintái »
 
Földfestékek
- Okker, sziena, umbra, zöldföldek
 
Az első festék festékek egyszerűen a talajból származtak, jellemzően vörös, sárga és barna színû agyagok voltak (ld. földszínek), pl.: OKKER, SZIENA, UMBRA. Vas-, vagy más fém-oxid tartalmú ércek mállási termékei, melyek nyersen is használhatóak, mint kréta, és égetéssel sötétebb és vörösebb árnyalatot nyernek. Porrá törve és különféle kötôanyagokkal (olaj, akril, stb.) keverve lesz belőlük festék. A vörös kréta számos néven szerepel a művészeti technikákban: vörös okker, hematit vörös, rôtli, bólusz, sinopia/szinópia.
 
Vannak zöld földfestékek is, legismertebb a Verona közelében bányászott VERONAI ZÖLDFÖLD, a kissé kékesebb TIROLI ZÖLD és a barnásabb CSEH ZÖLD. A fekete festéket régen a korom szolgáltatta. Ilyen anyagokat használt az ősember az Altamira, Lascaux és más barlangokban, több tízezer évvel ezelőtt is. 
 
ősi földfestékek
okker zöld föld földfestékek Lascaux, barlangrajz
 
A festék, földfestékek minden kontinensen ismert, folyamatosan használt anyagok maradtak. A testfestés Ősi alapanyaga is a földfesték volt: Amerika indiánjai sárga és vörös okkerrel kenték be magukat, innen ered a "rézbőrû", "vörösbőrû" elnevezés. 
 
Oxidfestékek
- Angol-, velencei-, spanyol-, indiai-, perzsa-, pozzuoli vörös
 
Évszázadok óta ismert pigmentfajta az oxidfesték, alapja a vas-oxid (Fe2O3), egyfajta rozsda. A feldolgozott és kötôanyaggal kevert vas-oxid különféle neveken terjedt el: ANGOL-, VELENCEI-, SPANYOL-, INDIAI-, PERZSA-, POZZUOLI VÖRÖS, színárnyalatukban csekély különbséggel. A vas-oxidból nemcsak vörös és barna, hanem sárga (OXID-SÁRGA) és fekete (OXID-FEKETE) festék is készül. A vas-oxid tartalmú pigmentek nevében gyakran szerepel a mars előtag (mars-vörös, mars-sárga).
 
vas-oxid festékek
oxid vörös angolvörös indiai vörös velencei vörös
 
Vörös pigmentek
- Cinóber, mínium-, kadmium-, króm-, krapp, alizarin, sárkány vérvörös
 
A vas-oxid tartalmú földek vörösénél sokkal élénkebb színû festék nyerhetô a cinnabarit nevû ásványból, ez a CINÓBER, mely mesterségesen is elállítható higany szulfid (higany és kén). A ragyogó vörös cinóber a kínai művészetben évezredek óta használt lakkfestés legkedveltebb színe, ezért nevezik KÍNAI VÖRÖSNEK is. Az ókori Rómában szintén nagyon népszerű volt, a gazdag pompeji házak falát ezzel díszítették - a POMPEJI VÖRÖS rendszerint cinóbert jelent. 
 
cinóber
higany szulfid kristály kínai lakkfestés pompeji falkép
 
Sok ezer éve ismert, szép világospiros, de mérgező festék a MÍNIUM, az egyik legrégebbi mesterséges pigment. Az ókorban véletlenül fedezték fel: Athén kikötôjében egy római hajó ólomfehérrel töltött hordókból álló rakománya kigyulladt, az ólomfehér egy része míniummá alakult a tűzben. A középkorban a kódexfestők használták, az iniciálékban gyakori volt a vörös szín, a "miniatúra" név a mínium szóból származik. 
 
Különféle fémekből (kadmium, króm), egyéb vegyi anyagok felhasználásával, kb. 100-150 éve állítanak elô élénkvörös festékeket.
 
vörös pigmentek
mínium vörös króm vörös krapp, alizarin
 
Szerves anyagokból nyert vörös festékek: a KRAPP (a buzér növény gyökeréből), ennek mesterséges változata az ALIZARIN. Többféle egzotikus fából és cserjéből nyerhetô vörös gyanta, az ebből készült festék a SÁRKÁNYVÉRVÖRÖS.
 
Sárga pigmentek
- Nápolyi sárga, arzén sárga, ólom-ónsárga, kadmium-, kobalt-, króm-, indiai sárga, rezeda-, gumigutti sárga
 
Tartós és szép élénksárga földfestéket találtak a Vezúv környékén, ez a NÁPOLYI SÁRGA, már több ezer éve is használták. Anyaga antimonsavas ólom (ANTIMONSÁRGA), mérgező, ehhez volt hasonló az ÓLOM-ÓNSÁRGA.
 
sárga festékek
nápolyi sárga kadmium sárgák indiai sárga
 
A kadmiumból, krómból és kobaltból többféle színû, így sárga festék is készíthető.
 
Szerves eredetû festék pl. a REZEDASÁRGA. A virágból elsősorban textilfestéket készítenek, de ebbôl művészfestéket is elô lehet állítani. Ázsiában termő növény gyantájából nyerik a (mérgező) GUMIGUTTI nevű sárga festéket, melynek angol neve a gamboge, ebből ered Kambodzsa neve. 
 
Indiából származott egy jó minôségû, ragyogó sárga festék, az INDIAI SÁRGA, melyet mangólevéllel etetett tehenek vizeletébôl állítottak elô. Ma már nem készül, mert a 20. sz. elején vallási és állatvédelmi okok miatt betiltották. 
 
Barna pigmentek
- Caput mortuum, mangán barna, Van Dyck barna, umbra, sepia, múmiabarna
 
Barna festéket ugyan a vörös és fekete keverékébôl is lehet készíteni, mégis sok természetes, sôt szerves eredetû is forgalomban van pl. CAPUT MORTUUM, MANGÁNBARNA, VAN DYCK BARNA, UMBRA.
 
barna pigmentek
szépia barna múmia barna caput mortuum
 
A SEPIA (szépia, tintahal) barna "tintát" termel, melyet menekülés közben enged ki magából. Évszázadokig írótintának használták, a művészek pedig egyszínű, de gazdag tónus-fokozatú akvarell képeket készítenek vele. A szín a fototechnikában is kedvelt, a régies hangulatú, egyszínű képeket is sziénabarnának nevezik.
 
Az egyiptomi múmiák maradványaiból a középkortól kezdve a 18. századig pigmentet készítettek, ez volt a MÚMIA BARNA. A 20.század elején betiltották. 
 
Kék pigmentek
- Ultramarin, azurit, egyiptomi kék, kobaltkék, berlini kék
 
Míg a vörös, barna és sárga anyag igen gyakori a természetben, a kék annál ritkább, tehát drága, és a színtartóssága sem mindegyiknek jó. 
 
Féldrágakövek őrlemény ma is állítanak elô pigmentet, évszázadokkal ezelőtt ez még gyakoribb volt. 
 
Az azurit és a lazúrkő (vagy: lapis lazuli, kékkô) kék ásványok, de kémiailag különböztek. Az azurit réztartalmú és olcsóbb, a lazúrkő drága, aranyáron mért pigment-alapanyag volt. Nevük eredete közös: a perzsa "lazvard" (kék) szóból származnak, néhány európai nyelvben a kék színnév (azur, azul, azzurro) ôse. A lapis lazuli az ókorban díszítôkô (amulett, kôberakás) volt. Az ULTRAMARIN pigmentet a lazúrkô feldolgozásából nyerik, Itáliába a Földközi tenger keleti végébôl, Afganisztánból érkezett, innen a neve: "oltre mare" (= tengeren túli). Ma mesterségesen is elôállítható (FRANCIA ULTRAMARIN), így sokkal olcsóbb. 
 
lapis lazuli és ultramarin
lazúrkô (lapis lazuli) lazúr kôberakás (Tutenkhamon maszk) ultramarin pigment
 
A kék fontos szerepet játszott az egyiptomi kultúrában, mint vallási szimbólum, és gyakori volt a falfestményeken, a kerámiákon. Ôk készítették az egyik elsô mesterséges festéket, melyet sokáig EGYIPTOMI KÉKnek neveztek: az azurithoz hasonló színû, réztartalmú, tartós festék volt. Összetétele: nátron, kovasavas föld és rézreszelék, a keverék izzítása révén jött létre a pigment. Számos, ma már feledésbe merült névváltozata volt: alexandriai-, herculaneumi-, pompeji kék.
 
egyiptomi kék
azurit, ásvány egyiptomi falfestmény (Ramszesz fáraó) egyiptomi kék, pigment
 
A kobaltkék és berlini (porosz-, párizsi-) kék az utóbbi 200 évben született, a fejlôdô vegyipar termékei.
 
Zöld pigmentek
- Malachitzöld, kadmium-, kobalt-, króm-oxid-zöld, króm-oxid zöld tüzes, nedvzöld, rézrozsdazöld
 
Érdekes, hogy a természetben a zöld, mint a vegetáció színe, igen gyakori, de a zöld festékanyag nehezen elôállítható. Sokszor keverékzöldet használnak a festôk, vagyis kék és sárga pigmentet kevernek össze, így befolyásolni tudják, hogy kékesebb v. sárgásabb legyen az árnyalat. 
 
Ásványi anyagok közül a rézbôl lehet sokféle szép zöldet elôállítani, de ez, valamint a hozzáadott arzén és egyéb vegyi anyagok miatt, igen veszélyes festéket eredményez.
 
A malachit ásvány (közeli "rokona" az azuritnak,) réztartalmú, szép, zöld féldrágakô, ôrleményébôl az ókor óta készítenek pigmentet (MALACHITZÖLD). Egyiptomban szemfestéknek is használták, és ez volt a Nilus színe.
 
malachitzöld
malachit pigment malachitból egyiptomi maszk
 
Különösen szép, világos élénkzöld a RÉZROZSDAZÖLD, mely többféle néven ismert: grünspan=spanyolzöld, verdigris=görögzöld. Ez azt jelzi, hogy több helyen is felfedezték a festékkészítés technológiáját és használata széles körben elterjedt. (A pigment elôállítása régi eljárás szerint, mely már nincs használatban: egy kádba erôs ecetet öntöttek, fölé lógatták a fémrezet, letakarták, és hetekig ott hagyták. A réztárgyon élénk kékeszöld lepedék keletkezett, melyet aztán levakartak. A további feldolgozás során arzént hozzáadva nyerték a rendkívül mérgezô SCHWEINFURTI ZÖLD nevû festéket.)
 
zöld pigmentek fém-oxidokból
rézrozsdazöld króm-oxid-zöld króm-oxid-zöld tüzes
 
A kadmium, króm és kobalt zöld festékek alapanyaga is.
 
A szerves eredetû zöld pigmentek közül csak a NEDVZÖLD terjedt el, ma már ezt sem használják, mert gyenge színt ad, és gyorsan fakul. A régi receptkönyvek szerint a nedvöld készülhet: varjútövis (benge), aloe, hagyma, mályva, bodza, kökény, liliom, kerti ruta, írisz feldolgozásából. Nem száraz porként, hanem sûrû folyadékként árusították, melyet nedvesen kellett tartani, erre utal a neve.
 
Fehér és fekete 
A fehér mészkô és kréta mellett a legrégibb fehér pigment az ÓLOMFEHÉR, mérgezô, és elég bonyolult technológiával készül. A CINKFEHÉR és a TITÁNFEHÉR alig több mint 100 éve használt anyagok, a titánfehér a legfehérebb (legtöbb fényt visszaverô) pigment. 
Az ásványi eredetû fekete festékek alapja a mangán- vagy a vas-oxid. Szerves eredetû anyagokból (csont, növényi magvak, szôlôvenyige, olaj, stb.) égetéssel lehet szép, tisztafekete pigmentet és tust elôállítani. 
 
Pasztell
Több értelemben is használt név a mûvészet és a színek világában. Jelenti a festékanyagot: a pasztellkréta a pigment és valamely kötôanyag keverékébôl készült rudacska. A pasztellkép az evvel a krétával készült kép - átmenet a grafika és a festmény között. A színcsoportneveknél volt szó arról, hogy a “pasztell“ név az elôállítás módjára utal, a nagyon világos színek gyûjtôneve is. De, mint az alábbi képeken is látszik, ez nem feltétlenül vonatkozik a kréta és a képek színére. (A pasztell egyik legnagyobb mûvésze a francia E. Degas, híresek balerinákról készült képei.)
 
pasztell
pasztellkréták Degas pasztellképe
 
Szerves eredetû pigmenetek
Számos növényből és állatból készítenek színezéket, pigmentet, de ezek elsősorban a textilfestés anyagai, a következő fejezetben lesz róluk szó. Használhatók művészfestékként is, de színtartósságuk csak ritkán éri el az ásványi eredetû festékekét, ilyenek: kármin, buzér- v. török vörös, indigókék, rezeda sárga, nedv zöld, perzsaságra, stb.


(0 szavazat)Adok a véleményedre, Te is sokat segíthetsz nekem, ha értékeled a fenti információkat. Innen látom milyen témákról érdemes továbbiakban írnom az oldalon.


Írta: ArtEnter művészet művészellátó
Hozzászólások Amit érdemes tudni a pigment és festékről


 Mindig szerettem volna tudni ezekrol a dolgokrol. Minthogy allando idohianyban szenvedek, nem jartam utanuk. Orulok, hogy betekintest nyertem a festekek vilagaba. Ha szeretnek rajzolni, festeni tudni (gyermekkori almom), ezekrol is szivesen olvasok. A mindennapi eletben is hasznalunk festekeket. Mergezo festekeket is.
 

(0 szavazat)Értékeld ezt a hozzászólást!
Baidog Matyas Elisabeta - 2012-11-27 06:42:22
Válasz erre a hozzászólásraTitánfehér története

 Művészet történeti szempontokból KELL tudni, mivel a hamisítás során nem korhű. 
1928-ban az USA 3.500 t azaz 3.500.000 kg titánfehér pigmentet állított elő. 
Ez annyit jelent,hogy kisebb kísérleti és próba gyártások során már kipróbálásra került kisebb forgalmazásban. 
Így a méltán híres Zsolnay manufaktúra is hozzájutott. 
Mint ismeretes, Rippl-Rónai József bejáratos volt ide.
Ő jutott első ízben ehhez az igazán fehér anyaghoz az 1910-es évek elején. 
Jó lenne, ha a szakértők tudnák a vegyészetet is.
Forrás  Römpp vegyészeti lexikon /Titán dioxid 

(1 szavazat)Értékeld ezt a hozzászólást!
Földes Gábor - 2017-10-03 08:36:11
Válasz erre a hozzászólásra


Neved:

E-mail címed:

Hozzászólás címe:

Hozzászólásod:
Amit érdemes tudni a pigment és festékről

Alulírott, az alábbi checkbox pipálásával - az Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR) 6. cikk (1) bekezdés a) pontja, továbbá a 7. cikk rendelkezése alapján - hozzájárulok, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatkezelési tájékoztatójának feltételei szerint kezelje. Tudomásul veszem, hogy a GDPR 7. cikk (3) bekezdése szerint a hozzájárulásomat bármikor visszavonhatom, akár egy kattintással. Adatkezelési tájékoztató

Amit érdemes tudni a pigment és festékről

 

 

  Belépés


E-mail:
Jelszó:
Regisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértő segít
Művészellátó házhozszállítás
MŰVÉSZELLÁTÓ Outlet
Művészellátó garancia
Ajándék

Eddigi nyertesek:
2013.06.24 - 2014.05.13
1.
2.
3.

Ide a 10 legtöbb szavazatot kapott alkotásból a három legmagasabb pontszámú kerül be. Az e havi forduló végéig 0 nap, 0 óra, 0 perc van hátra és a verseny jelenlegi állása a következő:

  Művészeti Kiállítások


Közelgő művészeti rendezvények, kiállítások...


H K Sz Cs P Sz V
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

  művész blogokGrafikus tanfolyam

Itt adhatod meg, hogy hova küldjem a 10 ingyenes leckét...

  hozzászólások  művész fórum


Klubok

  a művész fórumon...  üzenőfal


művészellátó Elejéreművészellátó Visszaművészellátó Következőművészellátó Végére

zsofiah 12:36: Jó napot!
Feliratkoztam a zsofiah@gmail.com e-mail címmel a rajzleckékre, de nem kapom őket egyáltalán.
Ezt láttam:
[katt]
Mást nem.

Segítséeget előre is köszönöm!
Zsófi
Dina86 16:50: Kedves Artenter!!
Problémáim lennének!!
Regisztráltam, mivel azt hittem így megoldódik, de még rosszabb. Az adatlapomat nem érem el, önöknek üzenetet írni nem tudok. Érdekelne a 80 darabos Panpastel, de azt megnézni nem tudom mert amint rákattintot egy hozászólás jön elő és semmi más. Hetek óta próbálom, hol számítógépen hol telefonon, de sehol nem lehet megnézni. Így hogyan lehet önöktől rendelni, ha a termék adatlapját sem lehet megnézni?????
kikko 20:47: ... köszönöm a előre is a választ!
kikko 20:46: Találtam egy védőszemüveget az oldalon, ami fusinghoz alkalmazható. Ennek a szemüvegnek van szabvány száma? és mennyi az?
Gyertyaöntés tanfolyam tudomásunk szerint jelenleg nincsen Debrecenbe. De érdemes böngészni és folyamatosan rákeresni. Addig is az alábbi oldalt ajánljuk kiindulásnak: [katt]
ArtEnter művészet művészellátó 09:45: Kedves Kanda Rita!

Természetesen tudunk segíteni. A részletek tisztázása miatt kérem írjon nekünk egy közvetlen e-mailt, amely tartalmazza elérhetőségeit vagy fáradjon be személyesen Debrecen, Mester u. 36. szám alatti irodánkba. Szép napot!
ArtEnter művészet művészellátó 09:41: Kedves Feliratkozók!

A 10 ingyenes rajzleckét választóktól egy kis türelmet szeretnénk kérni, amíg a kollégáim kiderítik mi történhetett.
Addig is kérjük írjatok nekünk egy e-mailt az elmaradt leckék számával és mi közvetlenül eljuttatjuk hozzátok. Minden esetben kérjük ellenőrizétek spam leveleiteket is, hiszen lehet a levelünk nem is veszett el csak rossz helyre került.
Az új év tökéletes kezdet, hogy valami újba fogjatok, ezért ne habozzatok...
ArtEnter művészet művészellátó 09:37: Kedves niky052!

Weboldalunkon a minimális termékrendelési összeg 3.000 Ft, ezért amíg ezt az összeget el nem éred a rendszer nem engedi a tovább lépést. Amennyiben ez alatti összegben szeretnél vásárolni, kérlek vedd fel kollégáinkkal a kapcsolatot telefonon vagy e-mailben és megtaláljuk a megoldást! Szép napot!
Üdv
Olyan kérdésem lenne hogy én kézműves termékeket készítek többek között sajtot, tejünk Hajdú bihar megyei minőségi termék díjas elismerést kapott. Nagyon szeretnék egy egyedi mintát ami csak a mi sajtunkat öleli össze. Tudna nekem valaki segíteni ebben.
Üdvözlettel Kanda Rita
Tevepata
művészellátó Elejéreművészellátó Visszaművészellátó Következőművészellátó Végére


  művész oldalak


Ugye tudod, hogy neked is lehet ingyenesen saját művész bemutatkozó weboldalad az ArtEnter művészet tagként?

Top művész oldalak:

Ritók Lajos művész oldala (46 napi látogatás)
művészellátó művész oldala (20 napi látogatás)
fellah73 művész oldala (18 napi látogatás)
Rabbit művész oldala (16 napi látogatás)
ArtEnter művészet művészellátó művész oldala (14 napi látogatás)

Legújabb művész oldalak:

Yodabá művész oldala
józsibá művész oldala
eddy művész oldala
jutanna művész oldala
[törölt felhasználó] művész oldala

művész művészellátó

  tartalom


tempera
kréta
művészet
hajtogatás
akvarell
festőművész
ceruza
művész
kreatív hobby
rajzolás
szalvéta
vászon
kreativ hobby
ábrázolás
ecset
kreatív ötletek
művészek
hobby bolt
kreatív bolt
művészellátó
kreatív hobbi
linóleum
pasztell
festomuvesz
muveszet
szalvétatechnika
festőállvány
festőmüvész
festőművészek
hobbi bolt
kreativhobby
olajfesték
hobbibolt
hobbyművész
ecsetek
müvész
festő istván
festő lászló
hornyik
kreativ hobbi
kreativ ötletek
kreatív hobby bolt
lászló festőművész
festő józsef
hobbybolt
jános festő
olajfestés
istván festőművész
kortárs művészet
festő sándor
hobby művész
kreativ bolt
magyar festő
jános festőművész
józsef festőművész
dekorációs bolt
kellék bolt
pasztel
zoltán festő
egyiptomi művészet
zoltán festőművész
kreatív hobbi bolt

  Viszonteladó


Művészellátó viszonteladó partnereket keresünk a következő városokban:
 
Budapest Debrecen Szeged Miskolc Pécs Győr Nyíregyháza Kecskemét Székesfehérvár Szombathely Szolnok Tatabánya Kaposvár Érd Veszprém Békéscsaba Zalaegerszeg Sopron Eger Nagykanizsa Dunaújváros Hódmezővásárhely Dunakeszi Cegléd Baja Salgótarján Vác Gödöllő Ózd Szigetszentmiklós Szekszárd Gyöngyös Mosonmagyaróvár Pápa Gyula Hajdúböszörmény Esztergom Kiskunfélegyháza Budaörs Orosháza Ajka Kazincbarcika Szentes Kiskunhalas Jászberény Szentendre Komló Tata Nagykőrös Siófok Makó Gyál Hajdúszoboszló Törökszentmiklós Keszthely Vecsés Várpalota Hatvan Karcag Dunaharaszti  

 
festő

Pirográf 24 részes

művész művészellátó

 

 

ArtEnter

Dimenzió Dekoráció Kft.
H-4026 Debrecen, Mester u. 36.
Hungary

Nyitva tartás:
Hétfőtől – Péntekig 8.00-16.30
Szombat zárva
Vasárnap zárva

Elérhetőség:

info: +36 20 421 46 73

fax.: +36 52 427 333

E-mail: info@artenter.hu

 

MŰVÉSZET

a művészek és a művész kellékek egy helyen művészellátó

Webáruház készítés

Webáruház és közösségi portál készítés:  Webáruház készítés   |  Marketing:  Marketing   |  Téma: Amit érdemes tudni a pigment és festékről - művészellátó