Bezár
Nem reklámokat fogunk küldeni, nem adjuk ki harmadik félnek az adataidat és bármikor könnyedén leiratkozhatsz. (itt egy hírlevél minta)
Kíváncsi vagyok rá,,

Művészellátó

Művészellátó kreatív hobbi webáruház

Művészet

Házhozszállítás | Garancia | Kosár tartalma | Pénztár | Info: +36 20 421 46 73

tag info
ArtEnter művészet művészellátó


Debrecen
Hozzászólások: 11

Adatlapja Adatlapja
Alkotásai Alkotásai
Saját oldal Saját oldal
Blogja Blogja
Képei Képei
Videói Videói
Üzenőfal Üzenőfal
Klubtagságai Klubtagságai
Ismerősei Ismerősei
Naplója Naplója
Hozzászólásai Hozzászólásai

  Művészellátó  gyorskereső


Mit nem találsz? Írd ide!

művészellátó Keresés
Részletes keresés

A 10 utolsó keresés:

tükörfényű papír, öntőforma kertitörpe, citera kulcs, krétatartó fém, drukkolás, organza tasak budapest zöld, elmers iskolai ragasztó, kobalt lila, üvegmaro krém, bőr festék

Egyéb keresések:

festék, papír, színes, kreatív, hobby, bolt, akvarell, készlet, sablon, kellékek

  új művész videók  gyártók


Művészkellék gyártók
művészellátó   művészkellék akció   művészellátó   művészkellék akció

  művészkellék akció

  új alkotások


tlaci Festészet alkotása
alkotás
jutanna Festészet alkotása
alkotás
Szabi Festészet alkotása
alkotás
Szabi Grafika alkotása
alkotás
modelfiu1 Grafika alkotása
Hegyvideki Varos alkotás
További művész alkotások...

  új művész képek  új művész tagjaink


zsofiah
zsofiah
Szentendre

Molisandor
Molisandor
Budapest

trixi
trixi
Budapest

Stiga
Stiga
Tatabánya

akorsosember
akorsosember
Vitnyéd


  ki van itt?


Vendégek: 21

  művész címkék 

 

 
ArtEnter művészet művészellátó blogja


 Legrégebbivel kezdve
Linómetszés technika

 

A linómetszés TECHNIKAA gyerekek - ha túljutnak az első nehézségeken - nagyon meg tudják szeretni a linómetszés technikáját.
Valószínűleg az ősi kapargatási, vésési ösztön magyarázza ezt, meg persze a sokszorosítás varázsa. Harmadik vonzó tulajdonsága a technikának: a ceruzával, festékkel nagyon nehéz egynemű, erős fekete, vagy más színű felületet fejleszteni, a linómetszetnél ez nem probléma. A metszetből valamit vagy kivéstem, vagy nem. Itt nem lehet mellébeszélni, a sok "noha - ámbár" játék után itt csak az igenek és nemek maradnak. Ez is kell az ember lelki egészségéhez. Erőltetettnek tűnhet ez a magyarázat, de húszegynéhány év tapasztalata mondatja velem: a legliberálisabban nevelt gyerekeknek van a legnagyobb szükségük erre a játékterepre, ahol a mindent megengedő szabályok eltűnnek. Én akkor érzem igazán teljesnek kapcsolatunkat, ha egyfelől nyugodtan falhoz kenhet az a gyerek egy performance akció során, másfelől azonban el kell fogadnia a linómetszés évszázados konvencióit.
Az első nehézségeken túljutott gyerek elképesztő energiákkal képes megmunkálni a dúcokat. Mégis nagyon kevés helyen készülnek igazán szép gyermekmetszetek. Mert hát azok az első nehézségek azért leküzdésre várnak. Ha a gyerek épp csak kap egy dúcot, meg egy vésőt, belevés néhány kiszaladgáló vonalat, hamar elmegy a kedve az egésztől. Először meg kell tanítanunk fekete-fehérben gondolkodni, kell találjunk számára egy témát, ami jó alkalmat biztosít a tanultak alkalmazására, aztán gyakorolja ki néhány próbadúcon a véső vezetését, vésse meg képe egy kis részletét, és csak ez után engedjük rá az első metszetre. Majd újabb vázolás után jöhet az első komolyabb munka.
Ha épp csak érinteni szeretnénk a linómetszést, egy kis próbacsík metszése után készíthetünk egy ex librist, és le is tudtuk a dolgot. Elég hozzá egy méter linóleum, gyerekenként egy véső, egy kis festékezőhenger, egy tubus nyomdafesték, egy kis lakkbenzin, meg egy kanál a nyomtatáshoz. Csak hát ennyi kevés ahhoz, hogy a technikának mítosza legyen. Ahhoz, hogy a vésési biztonság kialakuljon, kell vésegetni néhány órát. Az első próbavésések után fokozatosan növekvő méretű dúcokon dolgozunk, az alapképzésben részt vevő osztályok általában nyolc-tíz órán át foglalkoznak metszéssel, és gyerekenként negyed négyzetméter anyagot használnak el. Legjobb időszakainkban, amikor egy vállalat raktárában találtam 200 négyzetméter linóleumot, méterét 28 forintért, bizony elment gyerekenként fél méter anyag is egy évben.
Tíz óra alatt már az osztály nagy része megtanulja a korrekt, pontos munkát. Ahhoz azonban, hogy igazán iskolázottan véssenek a gyerekek, tudjanak egy és több dúcról színes metszetet nyomni, legalább 30 - 40 óra kell. Azt nem mondom, hogy ez alapórán elképzelhetetlen, de többnyire szakkörön, fakultáción kaphatnak alaposabb képzést a gyerekek. Nálunk ez a péntek délutáni Metszőkörön, meg persze a művészeti iskolában történik. Az alább közölt metszetek főleg órai munkák, szakköri metszeteket a metszőiskola részben mutatunk be. A rajzok, és a fényképek egy része is metszőkörösök munkája.

 

 

Ceruza
Linó vagy PVC-padlódarab
Véső
Finom csiszolópapír, vagy fenőkő az élezéshez.
Előbbi Linocolor színezőpasztával, utóbbi néhány csepp glicerinnel kevert temperával
helyettesíthető.
Festékezőlabdacs
Lakkbenzin hígító
 

 

Ami gyorsítja a munkát, vagy gazdagítja lehetőségeinket:

Lásd még: Eszközkészítés[katt]

 

A minimum: vörös, kék, sárga, fekete, áttetszőfehér, fedőfehér, viola. Emellé még használhatunk ezüstöt, aranyat, metálos színeket.
Kaphatunk vízzel hígítható festékeket is, de nagyobb munkák számára ez drága lenne.
 
Lásd még: Eszközkészítés.\SZAKTERE\Eszkozk98.doc - Véső

 

A minimum: vörös, kék, sárga, fekete, áttetszőfehér, fedőfehér, viola. Emellé még használhatunk ezüstöt, aranyat, metálos színeket.
Kaphatunk vízzel hígítható festékeket is, de nagyobb munkák számára ez drága lenne.
 

 

 Legalább négy db. de komoly műhelynek méretenként kell egy-egy négyes készlet, 40, 25 és 15 cm hosszú hengerekből, valamint a monotípázáshoz, sablonnyomáshoz húszegynéhány 2-5 cm hosszú pici henger.
Ha ugyanis órán egész osztállyal monotípiázunk, minden gyerek számára kell legalább egy henger.
Üveglap (4 db, de ha monotípiázunk is, akkor fejenként kell egy, de még jobb, ha van néhány felesleges is kitéve. lásd: monotípia óra.)
Siccosol (Gyorsítja a festék száradását.)
Nyomógép (Finomabb, gyorsabb nyomást tesz lehetővé.)
Színes papírok
(Az egyéb, nem kimondottan linómetszéshez  szükséges anyagokat a megfelelő oldalakon ismertetjük.)
Mibe kerülnek?
Az árak természetesen napról napra változnak, az alábbiak tehát csak irányáraknak tekintendők, ennyibe kerültek l996 januárjában.
130 cm széles PVC-padló: 1400 Ft/m. 80g-os Linocolor: 150-200 ft, illetve a piros: 170 Ft. Festékezőhenger: 600-1200 Ft-ig. (Óvatosan vásároljuk, mert ha egyenetlen a felülete, nagyon rossz vele dolgozni. Gördítsük végig egy sima lapon, szemből figyeljük! A legkisebb, szabad szemmel látható eltérés is nagy fehér foltokat eredményez a festékezésnél.) Vésőkészlet: 600-1600 Ft. Lakkbenzin hígító: 120 Ft/l.
Linómetsző egységdoboz. ( Cserélhető pengéjű véső, néhány cm széles festékezőhenger, négy színű, 20 g-os nyomdafesték, néhány művész linó lap, üveglap.) 1700 Ft. 1 kg fekete nyomdafesték: 1600 Ft.


 

Eszközeink

 

Üzletekben kétféle vésőkészletet vásárolhatunk. A mereven beépített pengéjű, különböző vastagságú vésőkből álló készletet, és a cserélhető pengéjű, egy nyelet tartalmazó vésőt.
 Gyakori használatra inkább az előbbit ajánljuk, mert a sűrű cserélgetés előbb-utóbb kitágítja a befogófejet, ráadásul hajlamosak vagyunk ahhoz is az épp bennlévő pengét használni, amihez vékonyabb vagy vastagabb kellene. A cserélhető tollak amúgy is gyorsan eltünedeznek.
Igazán komoly linómetsző maga készíti vésőit. A puha, szivacsos hátlapú PVC padló vésése pedig nagyságrendekkel könnyebb az autó ablaktörlő fémrészéből, acélcsövekből készült nagy "lapátvésőkkel. Lásd: Szaktanterem / eszközkészítés./

 

Festékezőeszközök
Guttenberg még nagy bőr labdacsokkal festékezett. Kisebb nagyobb labdacsokkal nagyon szép színes nyomatokat készíthetünk, legyen belőlük vagy tíz darab, különböző méretekben. (Lásd: eszközkészítés)
Hengerekkel gyorsabb a festékezés, sorozatnyomás csak hengerrel képzelhető el. A boltokban kaphatunk néhány cm széles kis hengereket. A/5-ös dúcokhoz még megfelelnek, monotípiázásnál minden üveglap mellé kell egyet tennünk, sajnos ezek a hengerek elég drágák, és a hígító lassan megeszi a műanyag részeket. Harminc - negyven db megvásárlása már komoly erőpróba, szerencsére ezeket is elkészíthetjük. (Lásd: eszközkészítés)
Nagyobb hengereket irodagép javítóktól szerezhetünk, keményebb tapétázó szivacshengereket is használhatunk, az első festékezés után hagyjuk rászáradni a festéket. Mint A mágikus henger is elmegy, kissé ugyan nagyon tapad, meg nem is tudjuk meddig bírja.
Megpróbálkozhatunk a masszahenger öntésével, (lásd eszközkészítés[katt], vagy szakműhelyben gyártathatunk.(Gumihenger készítőknél.[katt]
Szükségünk lesz még néhány üveglapra, amelynek az éleit kissé megcsiszoltuk. Minél nagyobb, annál könnyebben tudunk róla festékezni, minél vastagabb, annál nehezebben törik el. (Legalább 20-30 cm legyen, és legalább 3 mm vastag.) Vannak akik a PVC lap színoldaláról festékeznek. Szükséges továbbá néhány fapálcika, törlőrongy, és egy nagyobb műanyag fólia, vagy néhány újság, hogy össze ne festékezzük nyomtatáskor az asztalt! A grafika műhely asztala persze nyugodtan festékes lehet, de nyomtatás után ezt is le kell törölni, mert a sok egymásra rakódó festéktől egyenetlen lesz, nem lehet rajta festékezni.
A PVC
A gyermekrajz-kiállításokon látható linómetszetek nagy részét helyesebb lenne PVC- metszetnek nevezni. (Néha mi is linót emlegetünk, pedig hát nyomataink többsége PVC dúcról készült.) A linóleum lenolajjal kevert parafaliszt amelyet egy durva szövetre hengereznek. Burkolóanyagként használták, főleg padlókat borítottak vele. Azután megjelent az új, szintetikus padlóburkoló, a polivinil-kloridból készült rugalmas, vékony lemez, de a kereskedők ezt is linóleumnak nevezték. A PVC- padlót méterre árusítják a háztartási vagy lakberendezési boltokban.
PVC szőnyeget a Pannonplast illetve a Graboplast gyárt. Az elmúlt években rajztanári körökben a Pannonplast terméke volt ismertebb. Ebből a 3 mm vastagot használjuk, a vékonyabbak kezelése rettentő nehézkes. Papírmetszet helyett viszont igen jól használható.) A Graboplast padlóburkolója vastagabb, rugalmasabb, a személyvonatok padlóburkolata készült ebből. A gyerekek többsége inkább a Pannonplast PVC-t szereti, de mindig van, aki szívesebben metsz a Graboplast rugalmasabb anyagába. Vannak végül a hőszigetelt hátlapú vastagabb padlóburkolók, amelynek hőszigetelő szivacsos hátlapja elég kemény ahhoz, hogy metszeni lehessen, de puhább, mint a közönséges PVC, és vastagabb is annál. Ebbe már ügyesebb elsősök is metszhetnek. Van olyan hőszigetelt hátlapú anyag is, amelynek az alsó rétege papírszerűen kemény, ez szinte metszhetetlen. Már itt megjegyzem, a szivacsos hátlap első nyomtatásnál szinte issza a festéket, először tehát csak egy próbát nyomunk, hagyjuk rászáradni a festéket, így a második nyomás már könnyebb. A szivacsos anyag sajátos technikai nehézségeket jelent a fénymásolásos vázlat felhordásnál, illetve a többszínnyomásnál, ezekről bővebbet a megfelelő fejezeteknél közlök.) Nagyon nehéz az üzletben dönteni, melyik tekercsből vágassunk.
Finom mívű metszéshez - ha már művészlinóra nincs pénzünk - olyan padlót válasszunk, amelynek szép sima a hátulja, és nincs ráragasztva hőszigetelő szivacsos réteg! (Noha speciális célokra - mint fentebb már jeleztem - ez is alkalmas, például alsós gyerekek első metszésére, vagy nagyobb méretű, foltokból építkező munkákhoz. Lásd: egyéb eljárások.) Ugyanakkor ha túl puha anyagot veszünk, véséskor, nyomtatáskor nyúlni fog, a hígítós elmosás után pedig felpördül a széle. ( Utóbbi akkor is megtörténik, ha kromofággal mostunk el egy beszáradt dúcot. Szigorúan tilos. Inkább fektessünk rá nedves rongyot egy éjszakára, a festék ettől is fellazulhat.) Mindig a hátlapba vésünk, nekünk tehát teljesen mindegy, milyen a felső, kemény, sima réteg színe, mintája. Az fontos, hogy ne domborodjon ki a mintázat! Ha olyan anyaghoz jutunk, amelynek nem egyenletes a hátlapja, kis falapra ragasztott durvább csiszolópapírral lecsiszolhatjuk. Második lépésben finomabb papírral elsimítjuk. A PVC jól csiszolható, de nagyon kell vigyázni, alá ne kerüljön csiszolás közben valami kis morzsa, mert akkor belecsiszolunk a lapba egy kis mélyedést. Újabban vékony padlókat is gyártanak, ezekből sablonnyomáshoz vághatunk ki lapokat, valamennyire véshetőek is, de vésésre legalább 1.5 mm-es anyagot használjunk. A PVC- padlót erős ollóval, papírmetsző késsel (snitzer ), vagy tolható, kerekes vágóval vághatjuk. Mi a Metszőkörben a hátrébb bemutatott papírvágó gépünkkel szabjuk a PVC-t is.
Az igazán igényes munkához a PVC padlót fel kellene ragasszuk valami keményebb alapra, de az évi több száz négyzetmétert fogyasztó műhelyünkben erre gondolni sem merhettünk. Inkább vágtunk egy sorozatot kemény PVC-ből a leggyakrabban használt méretekben, ezekre ragasztjuk alkalmilag kétoldalú ragasztóval a nagyobb sorozatban nyomni kívánt dúcokat.
A művész linóleum
Művészellátó boltokban művész linóleumot is kaphatunk. Ez a PVC-nél keményebb, vastagabb, nemesebb anyag. Előnye a PVC-vel szemben, hogy nagyobb területeket is tisztára véshetünk, hátránya, hogy a finom részletek vésésekor könnyen kitörnek a vékony vonalak. A művész linó a klasszikus linó technikához való, ahol a vésővel nagyobb foltokban szinte kitördeljük az anyagot. Kisebb gyerekek nehezebben vésnek benne. Ára persze többszöröse a PVC- lemezének.
Legújabban megjelent a Marmoleum, a Krommenie gyár terméke. Ez egy kemény linóleum, ha hulladékhoz jutunk, nagyobb gyerekek fametszetszerű munkákat fejleszthetnek benne. Padlóra, falakra intarziák is készülhetnek belőle. A gyár kifejezetten művész linóleumot is gyárt, ami a klasszikus linóleumnál könnyebben megmunkálható anyag, mintha kifejezetten gyerekek számára találták volna ki. Ára mintegy kétszerese a PVC padlónak, igényesebb, nagyobb méretű, nagyobb foltokból fejlesztett klasszikus személeletű munkákhoz feltétlenül ajánlható.
A linóleumok felhasználása mellett szól még egy érv. A PVC-vel szemben teljesen környezetbarát technológiával készülnek.
Finom fenőkövet vagy csiszolópapírt a durva és a finom élezéshez használunk. Utóbbit üvegpapírnak vagy polírpapírnak is nevezik. Finomsága: 4-600-as, de ma már másféle jelzéseket is használnak. Amire nekünk szükségünk van, hamvas, szürke felületű, nem látszanak külön az egyes szemcsék. Egy lapot nagyon sokáig használhatunk, ha óvatosan bánunk vele. Mi egy fakorongra ragasztva felfogatjuk a köszörűkő helyére, így gyorsan tudunk "finom-élezni."
Magasnyomással - ha jó erős, a forgatónyomatékot nem a papíron, hanem láncon, fogaskerékrendszeren átadó gépünk van - szinte mindenre nyomhatunk, minden papír más hatást ad. Legszebb nyilván a kézzel merített papír, bár erre igen nagy erővel kell nyomnunk.
Legkönnyebben a diósgyőri levelezőlap kartonra nyomhatunk. A "Dipa" azaz a műszaki rajzlap már kissé keményebb, de erre is nagyon szépen lehet nyomni.( Tömeges használatkor mindig száraz papírokra nyomunk.) Ezeknek a gyártásával a Diósgyőri papírgyár leállt, helyette a Fűzfői Papírgyár hasonló termékeit használjuk. ( Fűzfő art papírok) A mázazott papírok már kissé kényesebbek. Nagyon el kell találnunk a megfelelő festékvastagságot. A fényezett papírokra szépen nyomni már szinte művészet, amint egy lehelettel több a festék, azonnal más tónusú lesz, foltosodik, megcsúszik.

 
A linómetsző órák.

Először is: a linómetszéshez kell némi fizikai erő, és egy kevés kézügyesség.
Puha, szivacsos hátlapú anyagba már az elsősök is viszonylag könnyen dolgoznak. (Lásd egyéb eljárások fejezet) Ahogyan keményedik az alapanyagunk, úgy lesz egyre nehezebb a véső kezelése, a Pannonplast PVC-jébe átlagos képességű osztályt csak ötödikben vésetek. Igazság szerint nem kellene sietni a linómetszés bevezetésével, hisz annyi szép technika van, csak hát a sokszorosított kép egy óriási előnnyel bír. Osztogatható, eladható. Épp ezért elkezdjük amilyen korán csak lehet. Szakkörön, táborban akár 6-8 éves gyerekek is szépet tudnak metszeni, éles vésőkkel, nagy méretű dúcokban. A művészeti iskolában harmadikos osztályok már szépen dolgoznak keményebb PVC-ben is.

Ábra A Egy másodikos kisfiú metszte Ferenczy Tünde hajdúszoboszlói grafika táborából. 24 x 32 cm.

 

Kezdhetjük a vésőhasználat gyakorlásával, tehát rögtön próbametszések kis hulladék linó darabokon, és ha már alakul a dolog, valami kis kép, de tapasztalataim szerint a gyerekek akkor kedvelik meg igazán a technikát, ha előbb megtanulnak fekete-fehérben gondolkodni, és persze feketéből fehérbe fejleszteni. Ekkor már rögtön az elején kitudják aknázni a technika adta lehetőségeket. Alább a legintenzívebb órasort mutatom be.
Ezeken az órákon mindig egyénileg vezetem a gyerekeket. Táblánál frontálisan kiadom a feladatokat, de mielőtt a következőre lépne, mindig be kell mutassa az előző megoldását. Így persze állandóan jönnek, mennek a tanári asztalként használt nyomdagép futólapjához a gyerekek, néhányan szinte minden vésőmozdulat után jönnének, őket most kell önállóságra szoktatni, néhányan nem jönnek, továbblépnek, elrontják. Szóval sűrű órák ezek, de most alakul ki igazán az alapfegyelem, és az alapbizalom, ami a későbbi “csúcsmeneteket” is megmagyarázza.  A Kissek, Meskó Gabi vagy Bíró Jani mesterségbeli teljesítménye ekkor alapozódik meg. ha a szabad alkotó órákon minden a gyereken múlik, itt bizony mester és tanítvány kapcsolatán múlik minden. Ez az egyéni vezetés az első komoly linómetszet elkészítéséig tart. A második metszetet már magában kell végigcsinálja, itt csak az elkészült tervet korrigálom, illetve metszés közben konkrét kérdésekre válaszolok.

 

 


 

 A monotípia óra

 

Szünetben az asztalokat szembeforgatva kialakítunk néhány zárt asztalsort. A székeket félrerakjuk a fal mellé, az asztalokat zártan beborítjuk félíves rajztáblákkal, kirakjuk a kis üveglapokat, néhánnyal mindig többet, mint ahány gyerekünk van, vigyázva, hogy legyen köztük elég hely, nehogy a festékezéskor összeverődjenek. Melléjük kerül egy-egy kis festékezőhenger, és a kis tubus kikevert festék. Egy-egy szín több üveglapra is felhordható. Ha nincs előre kikevert festékünk, akkor az alapszínekből nyomunk ki egy-egy "pöttyöt", ekkor kis hurkapálca darabokat is ki kell helyezzünk, amivel a festéket össze lehet keverni. Az osztályba érkező gyerekek köpenyeket vesznek, alatta felhajtják a ruhájuk ujját, nehogy véletlenül belelógjon a festékbe. Albumaikból előveszik valamelyik korábban készült vázlatukat, legjobb, ha már át van fénymásolva egy géppapírra, és erre készül majd a monotípia. A papírt mindig megkeretezzük, azaz hagyunk egy kis szélt, ahol majd rá lehet szorítani az üvegre a lapot. Először elmagyarázom a technika alapfogásait ( A papírt csak a szélénél szoríthatom rá az üveglapra. Mindig pontosan kell illesztenem, nehogy a lap éle benyomódjon a képbe. Fontos, hogy zártan színezzek, éc változatos grafikai felületeket alkalmazzak, bemutatom a festék széthengerezésének leggazdaságosabb módszerét, stb.)

 

Ezután minden gyerek elteríti egy üveglapon a festéket. Akik hamarabb elkészülnek, a többlet lapokat is felfestékezik. Próbanyomást végeznek, azaz ráterítenek egy próbapapírt, rajzolgatnak bele valamit. Ahol túl sok a festék, hintőport szórok rá, vagy a próbalap hátuljára ráhengerezve visszaszedek a festékből. Majd kezdődik a rajzolás, folyton új és új üveglaphoz lépnek, új színeket hordanak fel. Mielőtt rajzolni kezdenek, mindig elhengerezik az előző rajz nyomait. (Jobb, mint ha maguk után hengereznek, hisz így - ha elfelejtik - maguk bánják.)
Az óra végén minden lapra spriccelek egy kis lakkbenzint a hajfixáló tubusból, ezt széthengerezik, majd körbeszaladok, és ronggyal letörlöm a lapokat, kis hengereket. ( Ezt esetleg a gyerekek is megtehetik, de ekkor sok törlőrongy kell, és persze rossz kesztyűket is húzhatnak.)
A Monotípiák szárítópolcra kerülnek.


 
 

 Papírmetszet.

A papírmetszet bevezethető a színespapírból ragasztott kép, a domborműkészítés, vagy például a tértanulmányok után. Néhány gyerek nagyon nehezen érti meg, hogy amit rajzol, az nem fog látszani. Érdemes megpróbálni először csak ollóval, papírral dolgozni. A ragasztózás megint csak külön fejezet. Ha az osztály nem kapott kézműves képzést, nekünk kell megtanítani őket a ragasztás technikájára. Ehhez kiosztunk egy csomó újságpapírt. A ragasztásra szánt formát arccal lefelé a lapra fekteti. Ragasztót nyom a hátuljára, majd a ragasztót felállítja, nekitámasztja valaminek, vagy rögtön rácsavarja a kupakot. A ragasztót egy kis papírdarabbal, vagy egy kis keménypapír lapocskával szétteríti a formán, legjobb ha a szélén néhány mm kimarad, vagy ha egyenletes húzással visszük túl a szélén. Ha vastag ragasztóréteget húzunk túl a szélén, visszaszivároghat a lap és az újságpapír közé. Ha túl kevés a festék, a henger felemeli a formát. ha túl sok, kifolyik a széle alól. nehéz ügy, de már az ügyesebb elsősök is meg tudják tanulni.
A klasszikus papírmetszet csak a papírlapok széle mellett fehéren maradó vonalból építkezik. A különböző vastagságú papírok használatával ennek szélessége bizonyos mértékig szabályozható.  Vastagabb papír mellett szélesebb a vonal. Vastag kartonból készült, kerettel ellátott papírmetszetről sablonnyomathoz hasonlító nyomatokat is készíthetünk.
Ha a vastagabb papírba golyóstollal nagyon erősen belerajzolunk, a vonalak is meglátszanak, legalább is nyolc-tíz nyomatig.
Kisebb vonalakat, foltokat papírmetsző késsel (snitzerrel) is belemetszhetünk a felragasztott formákba.
Mikor nyomtassunk? Ha rögtön nyomtatunk, az elmaradók esetleg összecsapják a munkájukat, csak hogy ők is nyomtathassanak. A ragasztó száradásához is kell egy kis idő. Ugyanakkor a gyerek szeretné rögtön látni, mire végezte. Jobb osztályokban rögtön nyomunk, a nehezen kezelhető osztályok anyagát esetleg óra után nyomjuk meg néhány gyerekkel. Nyomhatunk úgy, hogy az első elkészült metszetet lenyomjuk, megmutatjuk, utána mindenki maga nyomtat, vagy készítheti a nyomatokat néhány felkészített szakkörös, szertáros. Nyomtatás előtt ellenőrizzük le a ragasztást! A felhajló széleket ragasztassuk meg még egyszer!
Ha különböző színű festékekkel hengerezzük át a metszet egyes részeit, színes nyomatokat is készíthetünk. (lásd: színes nyomás)
Nagyobbakkal fotókat is használhatunk.
 

 

Ha hosszabb rávezetést tervezünk, itt következhet a hullámpapír, erősebb kezű gyerekeknek a diplex, triplex metszése. Mivel általában egy hosszabb órasorral jutunk el a papírmetszetekig ( Pl: “rajzverseny[katt] ® erős zsírkréta kép fejlesztése ®sűrített kép színesceruzával ® papírmetszet ), ekkorra erősen szétcsúszik az osztály, vannak akik még a színesceruza képeket készítik, mások már a papírmetszetet is befejezték. Kiteszek tehát különböző méretű mikro, makro-hullámpapír és diplex, triplex darabokat. Akik először kezdenek hozzá, nagyobbat választanak, akik később kisebbet.
A metszést snitzerrel végezzük. Kemény szabályokat kellett bevezessek. Először is az óra elején magam teszem le mindenki elé a snitzert, óra végén magam szedem össze. Szünetben, ha valaki nem dolgozik, eltetetem a táskába. Másik szabály: először mindenki kitolja a pengét, kihúzza a merevítő gombot, visszatolja, behúzza a pengét, leteszi, és ezután már csak akkor veheti kézbe, ha dolgozik vele. Másképp a gyerekek először csak össze-vissza kattogtatják, aztán hadonászni kezdenek vel, akciófilm jeleneteket utánoznak, a végeredmény, csúnya vágott sebek, törött pengék. ( A sebektől csak fantázia szülemény, eddig azért nem jutottunk.)
Harmadik szabály: csak addig szabad kitolni a pengét, ameddig muszáj. Negyedik: a snitzert vágás közben laposan tartjuk vágunk, minél kisebb szögben, másképp nem vágja, hanem tépi a papírt.
A diplex, triplex lemez metszése egyszerű. A folt szélét körbevágjuk a fektetett és persze ferdén tartott snitzerrel ( hogy egy kis ferde részű legyen), majd óvatosan, hogy a penge le ne törjön, aláfeszítünk, és leemeljük a körbevágott rész felső rétegét. Másrészt persze két ellentétes irányú vágással vékonyabb, vastagabb vonalakat is kiemelhetünk.
A hullámpapírt metszeni könnyebb, de a rétegek kiemelése kissé nehézkesebb. Egyes papíroknak könnyű szétválasztani a rétegeit, ezekben fehér, fekete és csíkos felületeket használhatunk, másoknál nehezebben válik el, fel-felszakadozik a hullámos rész is, itt csak a fekete-fehér felület ajánlott.
Mielőtt az elsőként elkészülők felvázolják a nagyobb méretű munkákat, metsszenek meg egy kis részletet.
Az óra szervezése hasonló a monotípia órához, de itt még egy-egy farostlemez alaplapra ( fő, hogy bírja a nyomást, és minden lap egyenlő vastagságú legyen.) is szüksége lesz minden tanulónak, meg néhány üres asztalra, amin a nyomtatni való képeiket összerakják. Elkészítenek egy tematikus munkát, vagy egy kompozíciót, keménypapír lapra. Legjobb a diplex vastagság. A dipát könnyen feltekeri a festékező henger, a triplexet meg nehéz vágni. Ollóval, marokra fogott snitzerrel kivágják a figurákat. Háttérként szolgálhat az egyben tartott keménypapír alap, vagy újabb lapból vághatnak hátteret. Ezután egy farostból vagy nyírlemezből készült alaplapra elkezdik összerendezni a nyomódúcot, sorra festékezgetve fel a különböző helyeken a figurákat, háttereket. A háttérfestékező helyekre nagyobb hengereket tegyünk.
Amikor összerendezték a nyomatukat, alaplappal együtt teszik be a nyomógép alá, rátesznek egy lapot, lenyomtatják. ( Az egyben tartott, illetve a plussz háttérlapról nyomott dúcok vastagsága persze különbözik egymástól, előbbieknél ezt egy karton ráhelyezésével egyenlítsük ki. Mi persze a raklehúzót egyszerűen csak visszaállítjuk négy fokkal.)
 

A negatív fejlesztés.

Most már a gyerekek értik, hogyan történik a festékezés, nyomtatás. Néhányan már értenék, hogy amit kivésnek fehér lesz, amit meghagynak fekete marad. De- hogy mindenki megértse - még néhány előtanulmányt végzünk. Gyengébb osztályokban először rajzolunk egy kis méretű fejet, majd megpróbáljuk "fordítva" is megrajzolni, azaz hogy a szem, száj, orr maradjon fehér, a többit tónusozzuk feketére.

Ábra BEdina először elrontotta a szemek környékét. Másodszorra javított.

 

Ábra C Nóra másodszor is bizonytalanul kezeli a szemeket.

Egyszerű kis feladatnak tűnik, de elsőre alig néhány gyerek tudja teljesíteni. Jól elő kell készíteni. Fehér táblán szénnel nagyban bemutatom a feladatot.
Még jobb, ha van erősen fogó fehér ceruzánk, zsírkrétánk, vagy pl. pitt ceruzánk. Ekkor fekete kartonra - általában fotókartont használunk, de ide jobb lenne valami erősebb papír, a fotokarton könnyen fellazul - fejleszthetjük az arcot, a viaszkaparáshoz hasonlóan. Jobb osztályokban esetleg komolyabb feladatot is adhatunk. (Illusztráció, mesebeli fej, stb.)

2011. 10. 30. 07:55
(2 szavazat)
Szólj hozzá!


Elképesztő ceruzarajzok egy 18 éves lánytól, úgy hogy semmi sincs veszve kedves ArtEnter tagok!


2011. 10. 06. 09:07
(21 szavazat)
1 hozzászólás


ceruza rajzok - Női portrék

[katt]


Képek:
Az előre, vagy hátra lapozáshoz, kattints a kép jobb, vagy bal oldalára.
A képek áttekintéséhez húzd az egeret a kép alatti menü feliratra.
2011. 10. 01. 13:55


Cimkék: festék toll(6 szavazat)
Szólj hozzá!


Steve Hanks az akvarellfestés királya

 
Steve Hanks kétség kívül napjaink egyik legtehetségesebb akvarellfestője. Steve San Diego-ban született 1949-ben. A Dél-Kaliforniai tengerparton eltöltött gyermekévek nagyon mély hatást tettek rá, amely a művészetét végig kíséri. A család később Új-Mexikóba költözött, iskoláit San Francisco-ban végezte. 

Steve egy tábor gondnokaként helyezkedett el, ahol a sok pénzt ugyan nem keresett, de a téli nyugalmas hónapokban egyedül lehetett. A következő négy és fél évben nagyon sokat kísérletezett a különböző festészeti anyagokkal, eszközökkel: olajjal, akrillal, akvarellel, grafittal… Nagyon sok időt töltött a technikája csiszolásával és ezek nélkül az évek nélkül, saját bevallása szerint nem lenne ma festő. 

Időközben megnősült és három gyermek édesapja lett. Gyermekei új inspirációt adtak számára és ez a képein is tetten érhető. Steve Hanks a nagyságát galériák és gyűjtők régen felismerték, a művész számtalan rangos képzőművészeti díj tulajdonosa és rendszeresen bekerül az Art Magazin által évente összeállított tízes listába, amely a legjobb amerikai művészeket gyűjti csokorba.

Képek:
Az előre, vagy hátra lapozáshoz, kattints a kép jobb, vagy bal oldalára.
A képek áttekintéséhez húzd az egeret a kép alatti menü feliratra.
2011. 09. 06. 16:45
(7 szavazat)
1 hozzászólás


 Legrégebbivel kezdve

Egy oldalon megjelenő elemek száma:  

 

 

  Belépés


E-mail:
Jelszó:
Regisztráció
Elfelejtett jelszó

Eddigi nyertesek:
2013.06.24 - 2014.05.13
1.
2.
3.

Ide a 10 legtöbb szavazatot kapott alkotásból a három legmagasabb pontszámú kerül be. Az e havi forduló végéig 0 nap, 0 óra, 0 perc van hátra és a verseny jelenlegi állása a következő:

  Művészeti Kiállítások


Közelgő művészeti rendezvények, kiállítások...


H K Sz Cs P Sz V
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

  művész blogokGrafikus tanfolyam

Itt adhatod meg, hogy hova küldjem a 10 ingyenes leckét...

  hozzászólások  művész fórum


Klubok

  a művész fórumon...  üzenőfal


művészellátó Elejéreművészellátó Visszaművészellátó Következőművészellátó Végére

zsofiah 12:36: Jó napot!
Feliratkoztam a zsofiah@gmail.com e-mail címmel a rajzleckékre, de nem kapom őket egyáltalán.
Ezt láttam:
[katt]
Mást nem.

Segítséeget előre is köszönöm!
Zsófi
Dina86 16:50: Kedves Artenter!!
Problémáim lennének!!
Regisztráltam, mivel azt hittem így megoldódik, de még rosszabb. Az adatlapomat nem érem el, önöknek üzenetet írni nem tudok. Érdekelne a 80 darabos Panpastel, de azt megnézni nem tudom mert amint rákattintot egy hozászólás jön elő és semmi más. Hetek óta próbálom, hol számítógépen hol telefonon, de sehol nem lehet megnézni. Így hogyan lehet önöktől rendelni, ha a termék adatlapját sem lehet megnézni?????
kikko 20:47: ... köszönöm a előre is a választ!
kikko 20:46: Találtam egy védőszemüveget az oldalon, ami fusinghoz alkalmazható. Ennek a szemüvegnek van szabvány száma? és mennyi az?
Gyertyaöntés tanfolyam tudomásunk szerint jelenleg nincsen Debrecenbe. De érdemes böngészni és folyamatosan rákeresni. Addig is az alábbi oldalt ajánljuk kiindulásnak: [katt]
ArtEnter művészet művészellátó 09:45: Kedves Kanda Rita!

Természetesen tudunk segíteni. A részletek tisztázása miatt kérem írjon nekünk egy közvetlen e-mailt, amely tartalmazza elérhetőségeit vagy fáradjon be személyesen Debrecen, Mester u. 36. szám alatti irodánkba. Szép napot!
ArtEnter művészet művészellátó 09:41: Kedves Feliratkozók!

A 10 ingyenes rajzleckét választóktól egy kis türelmet szeretnénk kérni, amíg a kollégáim kiderítik mi történhetett.
Addig is kérjük írjatok nekünk egy e-mailt az elmaradt leckék számával és mi közvetlenül eljuttatjuk hozzátok. Minden esetben kérjük ellenőrizétek spam leveleiteket is, hiszen lehet a levelünk nem is veszett el csak rossz helyre került.
Az új év tökéletes kezdet, hogy valami újba fogjatok, ezért ne habozzatok...
ArtEnter művészet művészellátó 09:37: Kedves niky052!

Weboldalunkon a minimális termékrendelési összeg 3.000 Ft, ezért amíg ezt az összeget el nem éred a rendszer nem engedi a tovább lépést. Amennyiben ez alatti összegben szeretnél vásárolni, kérlek vedd fel kollégáinkkal a kapcsolatot telefonon vagy e-mailben és megtaláljuk a megoldást! Szép napot!
Üdv
Olyan kérdésem lenne hogy én kézműves termékeket készítek többek között sajtot, tejünk Hajdú bihar megyei minőségi termék díjas elismerést kapott. Nagyon szeretnék egy egyedi mintát ami csak a mi sajtunkat öleli össze. Tudna nekem valaki segíteni ebben.
Üdvözlettel Kanda Rita
Tevepata
művészellátó Elejéreművészellátó Visszaművészellátó Következőművészellátó Végére


  művész oldalak


Ugye tudod, hogy neked is lehet ingyenesen saját művész bemutatkozó weboldalad az ArtEnter művészet tagként?

Top művész oldalak:

Ritók Lajos művész oldala (48 napi látogatás)
fellah73 művész oldala (20 napi látogatás)
művészellátó művész oldala (20 napi látogatás)
Rabbit művész oldala (18 napi látogatás)
ArtEnter művészet művészellátó művész oldala (15 napi látogatás)

Legújabb művész oldalak:

Yodabá művész oldala
józsibá művész oldala
eddy művész oldala
jutanna művész oldala
[törölt felhasználó] művész oldala

művész művészellátó

  tartalom


tempera
kréta
művészet
hajtogatás
akvarell
festőművész
ceruza
művész
kreatív hobby
rajzolás
szalvéta
vászon
kreativ hobby
ábrázolás
ecset
kreatív ötletek
művészek
hobby bolt
kreatív bolt
művészellátó
kreatív hobbi
linóleum
pasztell
festomuvesz
muveszet
szalvétatechnika
festőállvány
festőmüvész
festőművészek
hobbi bolt
kreativhobby
olajfesték
hobbibolt
hobbyművész
ecsetek
müvész
festő istván
festő lászló
hornyik
kreativ hobbi
kreativ ötletek
kreatív hobby bolt
lászló festőművész
festő józsef
hobbybolt
jános festő
olajfestés
istván festőművész
kortárs művészet
festő sándor
hobby művész
kreativ bolt
magyar festő
jános festőművész
józsef festőművész
dekorációs bolt
kellék bolt
pasztel
zoltán festő
egyiptomi művészet
zoltán festőművész
kreatív hobbi bolt

  Viszonteladó


Művészellátó viszonteladó partnereket keresünk a következő városokban:
 
Budapest Debrecen Szeged Miskolc Pécs Győr Nyíregyháza Kecskemét Székesfehérvár Szombathely Szolnok Tatabánya Kaposvár Érd Veszprém Békéscsaba Zalaegerszeg Sopron Eger Nagykanizsa Dunaújváros Hódmezővásárhely Dunakeszi Cegléd Baja Salgótarján Vác Gödöllő Ózd Szigetszentmiklós Szekszárd Gyöngyös Mosonmagyaróvár Pápa Gyula Hajdúböszörmény Esztergom Kiskunfélegyháza Budaörs Orosháza Ajka Kazincbarcika Szentes Kiskunhalas Jászberény Szentendre Komló Tata Nagykőrös Siófok Makó Gyál Hajdúszoboszló Törökszentmiklós Keszthely Vecsés Várpalota Hatvan Karcag Dunaharaszti  

 
festő

Pirográf 24 részes

művész művészellátó

 

 

ArtEnter

Dimenzió Dekoráció Kft.
H-4026 Debrecen, Mester u. 36.
Hungary

Nyitva tartás:
Hétfőtől – Péntekig 8.00-16.30
Szombat zárva
Vasárnap zárva

Elérhetőség:

info: +36 20 421 46 73

fax.: +36 52 427 333

E-mail: info@artenter.hu

 

MŰVÉSZET

a művészek és a művész kellékek egy helyen művészellátó

Webáruház készítés

Webáruház és közösségi portál készítés:  Webáruház készítés   |  Marketing:  Marketing   |  Téma: Művészellátó kreatív hobbi webáruház